17 december 2012

Aangespoelde walvissen

Afgelopen zaterdag was het weer raak: een potvis spoelt aan op het strand van Texel. Eerder spoelde woensdag de beroemde bultrug Johannes aan. Volgens de site www.walvisstrandingen.nl zijn er in 2012 al 668 walvissen aangespoeld in Nederland. Dit zijn vooral bruinvissen en in verreweg de meeste gevallen zijn de dieren al dood. Dit is een aardig hoog getal in vergelijking met voorgaande jaren, hoewel 2011 met rond de 850 dode bruinvissen niet overtroffen zal worden.
Waarom spoelen walvissen aan? Voor het aanspoelen van dode dieren wordt vaak de wind als oorzaak gezien. Deze dieren kunnen door natuurlijke omstandigheden om het leven zijn gekomen of door menselijke verstoring. Ze kunnen bijvoorbeeld gewond raken door aanvaringen met schepen, stikken in netten of teveel giftige stoffen binnen krijgen. Levende walvissen die stranden zijn vaak verstoord in hun oriëntatie, bijvoorbeeld door luidruchtige werkzaamheden op boorplatformen en zeevaart. Ook klimaatveranderingen zouden ervoor kunnen zorgen dat de leefgebieden en trekroutes van walvissen verschuiven.
Er worden wel maatregelen genomen om onnodig walvisleed te voorkomen. Vissers proberen bijvangst van walvisachtigen zoveel mogelijk tegen te gaan en op het lozen van gif staan hoge straffen. Ook proberen wetenschappers meer te weten te komen over de leefwijze van walvissen, zodat we deze bedreigde diersoort beter kunnen beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten