4 januari 2013

Dierlijke kunstenaars

Op de pagina van nu.nl prijkt een foto van een zeeleeuw die aan het schilderen is. Mensen hebben wel vaker dieren een verfkwast in de poot, bek of slurf gestopt en de gemaakte "kunstwerkjes" wisselen daarna voor veel geld van eigenaar. Onzin of niet, de dierenwereld kent ook kunstenaars zonder menselijke bemoeienis.

Kijk bijvoorbeeld naar dit mooie nestje:
Deze foto is gemaakt door Walter Kitundu
Qua nestbouw spannen wevervogels de kroon. Ze gebruiken verschillende, ingewikkelde technieken om hun nestjes kunstig in elkaar te vlechten. Onderzoek heeft uitgewezen dat hierbij niet alleen instinct, maar ook leerprocessen een rol spelen.

Ook heb je prieelvogelmannetjes die de mooiste prieeltjes maken om een vrouwtje in te palmen. Ze gebruiken zelfs optische illusies om hun baltsplaats zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ze leggen stenen netjes gerangschikt op grootte en maken zo handig gebruik van perspectief om het geheel groter te doen lijken. Sommige vogels voegen ook kleur toe, zoals bijvoorbeeld de Satijnblauwe prieelvogel met een voorkeur voor de kleur blauw. Dit doen ze door bloemblaadjes, bessen of andere voorwerpen te verzamelen, maar er zijn ook soorten bekend die plantendelen mengen met speeksel en daarmee hun prieel verven. Net als bij wevervogels oefenen juveniele mannetjes hun bouwkunsten en perfectioneren zo hun vaardigheid.

En wat denk je van deze spin? Alsof een web spinnen nog niet indrukwekkend genoeg is, doet deze soort er nog een schepje bovenop: als een volleerd beeldhouwer creëert hij uit stukjes van planten, insecten en spinrag zijn grotere evenbeeld om vijanden om de tuin te leiden. Om de illusie nog geloofwaardiger te maken beweegt hij het web en de nepspin heen-en-weer.
Deze foto is gemaakt door Phil Torres

Knappe kunstwerkjes van deze dierlijke architecten, schilders, beeldhouwers en marionettenspelers!

Referenties:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten