12 februari 2013

Bloeddorstige zangvogeltjes!

Deze foto is gemaakt door xx lolly xx

Hij ziet er zo schattig uit, maar dit pluizige verenbolletje kan zich zomaar ontpoppen tot een bloeddorstige moordenaar!

Vogelminnend Nederland werd deze week opgeschrikt door een filmpje uit Finland waarin te zien is hoe een koolmees een barmsijs (een zangvogel van ongeveer dezelfde grootte) te lijf gaat, overmeestert en oppeuzelt!
Een paar jaar eerder kwam al het nieuws dat een populatie koolmezen in Hongarije zich heeft gespecialiseerd in het predateren van vleermuizen in winterslaap.
Dat ze kleine insekten eten is geen verrassing, maar grotere prooien zou je niet snel verwachten van zo'n klein vogeltje met zo'n klein snaveltje en dunne pootjes.

Toch zijn koolmezen niet de enige zangvogels die luguber uit de hoek kunnen komen.
Zo zijn er op de Galapagos eilanden vinken die zich tegoed doen aan het bloed van andere dieren. Dit doen ze om bij gebrek aan drinkwater toch genoeg vocht binnen te krijgen.


Ook heb je de klauwieren die er om bekend staan hun prooien op doornen, takjes of prikkeldraad te spiezen. Dit zou een oplossing zijn voor het feit dat ze geen sterke klauwen hebben om hun prooi mee vast te houden.

Michel Geven: slideshow voorpagina &emdash; Klapekster; Great Grey Shrike; Lanius excubitor
Deze foto is gemaakt door Michel Geven
 
Kijk je nu met andere ogen naar die schattige, kleine vogeltjes die zo vaak onze tuinen bezoeken?

Referenties:
Estók, P., Zsebők, S. & Siemers, B. M. 2009. Great tits search for, capture, kill and eat hibernating bats. Biology Letters 6, 59-62.
http://michelgeven.zenfolio.com/

4 opmerkingen:

 1. Prachtig vastgelegd heb je de jonge koolmees.
  Ook de klauwier staat er heel mooi op met de prooi op de tak geprikt.
  Bedankt voor je reactie op mijn blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Irma, maar ik ben zelf geen fotograaf hoor. Als je op de foto's klikt, kom je op de site van de persoon die de foto's gemaakt heeft. Ik zal even kijken of ik dat door middel van een onderschrift wat duidelijker kan maken.

   Soms gebruik ik ook foto's die ik op Internet heb gevonden, waarvan de fotograaf niet te achterhalen is (zoals in mijn blog over dierlijke kunstenaars: de 2 prieelvogel-prieeltjes). Maar ik doe wel altijd moeite om de juiste persoon credit te geven. Als ik ooit 1 van jouw foto's wil gebruiken, zal ik je eerst toestemming vragen!

   Groetjes, Yvonne

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige foto van die koolmees Yvonne!
  Maar ook je andere foto's zijn geweldig.
  Die klauwier is ook werkelijk een prachtige plaat.
  dat filmpje is misschien even schrikken maar het hoort bij de natuur ;-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment Helma, maar ik heb deze foto's niet zelf gemaakt. De fotograaf staat in het onderschrift bij elke foto ;)
   Je hebt zelf trouwens ook prachtige foto's op je blog staan!

   Groetjes, Yvonne

   Verwijderen