5 februari 2013

Vissen met aas

Niet alleen mensen vissen met aas... vogels doen het ook!
Sommige reigers en roofvogels gebruiken aas in de vorm van stukjes brood, plastic, blaadjes, takjes, veertjes of insekten om vissen binnen hun bereik te lokken (bait-fishing).


Naast bij vis-eters is dit gedrag ook waargenomen bij kraaien. Dat vind ik wellicht nog indrukwekkender, omdat kraaien alles-eters zijn en dus een eetbaar stukje brood opofferen voor de kans op een visje. Ze lopen echter ook het risico zowel het brood als de vis mis te lopen. Dit zou een bewijs kunnen zijn voor zelfbeheersing bij kraaien: door de eerste impuls om het aas zelf op te eten te negeren hebben ze kans om een voedzamer en smakelijker visje te bemachtigen. Het zou tevens kunnen wijzen op inzicht in de gevolgen van hun handelingen. Zouden ze weten dat vissen op aas afkomen en zo gemakkelijker te vangen zijn?

Referenties:

Sazima, I. 2007, "Frustrated fisher: geese and tilapias spoil bait-fishing by the Green Heron (Butorides striata) in an urban park in Southeastern Brazil", Revista Brasileira de Ornitologia, vol. 15, no. 4, pp. 611-614.
Bait-Fishing in Crows by Oren Hasson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten