20 mei 2013

Travestie bij dieren

Bij veel diersoorten is er fikse concurrentie tussen de mannen om toegang tot een vrouwtje te krijgen en met haar te kunnen paren. Maar wat als je nu niet zo groot, sterk of mooi gekleurd bent als andere mannetjes? Of niet zo hard kan roepen of mooi kan zingen?

Sommige mannetjes hebben daar een oplossing voor gevonden: ze vermommen zich als vrouwtje! Op die manier kunnen ze toch dicht bij vrouwtjes in de buurt komen zonder dat de "betere" mannetjes ze wegjagen. Soms laten deze satellietmannetjes (zo worden deze travestieten in de dierenwereld genoemd) zich zelfs dekken door de mannen -je moet er wat voor over hebben- om niet uit hun rol te vallen. Zodra ze hun kans schoon zien, paren ze snel met een echt vrouwtje en zo hebben ze toch kans op nageslacht.

Een andere strategie van "zwakkere" mannetjes is om zich verdekt op te stellen in de buurt van een macho-man. Als die succesvol een vrouwtje heeft weten te lokken, springt het satellietmannetje er snel tussen! Deze tactiek heeft als extra voordeel dat het satellietmannetje zelf weinig gevaar loopt om predatoren aan te trekken (hij houdt zich immers stil en verborgen) maar toch zijn genen kan doorgeven.

Deze 'sneaky' paringen door satellietmannetjes komen bij veel verschillende diersoorten voor, zoals bij insekten, vissen, inktvissen, kikkers, vogels en zoogdieren. Maar of de vrouwtjes daar wel zo blij mee zijn?

6 opmerkingen:

 1. Ze zijn wel slim zeg! Misschien "vallen" bij sommige diersoorten de vrouwtjes ook wel op de slimmere/vindingrijke mannetjes? Ik moest wel lachen om het filmpje, het tweede mannetje heeft echt een heel zielig stemmetje vergeleken bij de eerste :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, leuk hè om dat verschil te horen? Ik vond het ook een grappig filmpje.

   Bij kemphanen schijnen de meeste vrouwtjes zich aan te bieden aan de dominante mannetjes, maar sommige vrouwtjes juist aan de satellietman. Bij mensen zie je dat ook hè: sommige vrouwen gaan voor de macho's en anderen voor de "sullen" haha ;)

   Verwijderen
 2. Zo leer ik steeds nog weer bij Yvonne,
  en ik moest wel lachen om die boomkukkers hoor whahahaha....
  Groetjes, Helma

  OT Bedankt voor het medeleven en de lieve reacties.
  Dat heeft ons heel goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was erg blij toen ik dit filmpje vond, want ik kon eerst geen geschikte foto of video vinden. Blij dat hij in de smaak valt!
   Bedankt voor je berichtje!

   Verwijderen
 3. Bedankt voor je post, een interessant onderwerp!
  Bij de kousenbandslang komt travestie ook voor:

  http://www.youtube.com/watch?v=FLaw1GWxNlY (na 28 seconden)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wist ik niet, wat grappig. Leuk filmpje, bedankt voor het delen!

   Verwijderen