2 juni 2013

Gruttokuikens

Laatst mocht ik een dagje meehelpen bij grutto-onderzoek. Prachtige dag, zonnetje er bij, kon niet beter!

Foto gemaakt door Egbert van der Velde

Meteen bij de eerste nest-controle was het raak: vier schattige pluizebolletjes met -in relatie tot hun lichaam- enorme poten! Die stevige poten hebben ze ook wel nodig, want gruttokuikentjes staan na het uitkomen vrijwel meteen op eigen benen. Na het opdrogen en uitrusten van het zware werk om uit het ei te kruipen, verlaten ze meteen het nest en gaan op zoek naar insekten om te eten. De ouders voeren ze niet, maar zorgen wel voor bescherming. Wanneer er gevaar dreigt slaan de ouders luid alarm en moeten de kuikens zich plat in het gras verstoppen. Als zo'n kuikentje niet goed oplet of niet direct adequaat reageert, wordt dat met harde hand (snavel) gecorrigeerd!

Foto gemaakt door Egbert van der Velde

Ouders bieden naast bescherming ook warmte. Vooral de eerste dagen kunnen de kleintjes zich nog niet goed warm houden. De kuikentjes kruipen dan maar lekker warm weg onder moeder of vader. 
Na ongeveer 4 weken kunnen de gruttokuikens vliegen en gaan ze hun eigen weg. Doordat elk kuiken een unieke ringcode (en als ze wat ouder zijn kleurencombinatie) heeft gekregen, zijn ze individueel herkenbaar en zien we ze misschien nog eens terug. Dankzij ringonderzoek weten we bijvoorbeeld dat grutto's monogaam zijn en meestal terugkeren naar hetzelfde gebied om te broeden.

Meer informatie over grutto's en onderzoek op de site van Kening fan 'e Greide.

4 opmerkingen:

 1. Na 4 weken al vliegen, dat gaat snel zeg! De kuikens zien er schattig uit, leuke foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hè? Echt ongelofelijk hoe snel dat bij sommige diersoorten gaat. Ik sta er bij onze Japanse meeuwtjes altijd van versteld hoe snel die uitvliegen; ze worden naakt, blind en hulpeloos geboren, maar vliegen na 3 weken al uit. Dan zijn ze nog niet zelfstandig hoor, de ouders voeren ze nog 1-2 weken, maar toch. Ze groeien zo snel!

   Verwijderen
 2. Hoi Yvonne,

  ik vind ze zo leuk die kleine grutto´s.
  Vorig jaar had ik ze nog op de foto tussen de boterbloemen maar dit jaar heb ik ze helaas nog niet gezien. Ik hoop ze deze week nog ergens te ontdekken.
  Hele mooie foto´s en hele leerzame informatie weer.
  Dank je wel :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Het is echt genieten van dat kleine spul :)
   Tot nu toe lijkt het best een goed gruttojaar te zijn, hoewel het nog even afwachten is hoeveel schade het maaien doet. Bedankt voor je leuke reactie!

   Groetjes, Yvonne

   Verwijderen