10 juli 2013

Wolf terug in Nederland?

Nederland is in de ban van de wolf!
Het is nog even spannend, maar het lijkt er op dat het dier dat vorige week bij Luttelgeest in de Noordoostpolder werd gevonden toch echt een wolf is! Dat zou de eerste wolf in Nederland in 150 jaar tijd zijn, heel bijzonder! Erg jammer als later zou blijken dat het in scène is gezet, net als de gedropte dode vos op Texel enkele jaren geleden...

Foto gemaakt door Richard Burgmeijer
DNA-onderzoek moet binnen enkele weken uitwijzen of het dier een echte wolf is, maar de deskundigen zijn er al vrij zeker van. Ook kan door DNA-onderzoek iets gezegd worden over waar het dier vandaan kwam. Men denkt dat het een jonge wolvin uit een Duitse roedel is die op zoek was naar een partner. Jonge wolven verlaten hun roedel rond 2-jarige leeftijd om een eigen roedel te stichten. Zwervende wolven kunnen dan wel 1000 kilometer afleggen.

Intussen laait de discussie op: "Is er wel plaats voor de wolf in Nederland?".
Over het algemeen hoor ik vooral positieve berichten: een groot roofdier is een mooie aanvulling voor de Nederlandse natuur. Als natuurlijke vijand van onder andere vossen zou de natuur meer in balans komen. Menselijk ingrijpen door jagen op te groot wordende populaties zou minder nodig zijn. En voor natuurbeschermingsorganisaties lijkt het de kers op de taart: hoe mooi zou het zijn als blijkt dat onze natuur voldoende hersteld is om na al die jaren weer een wolvenroedel te kunnen herbergen!

Toch zijn er ook terughoudende geluiden. Er bestaat angst onder sommige mensen; het zogenaamde "Roodkapje-syndroom". Zou een wolf bijvoorbeeld ook kinderen aanvallen? Of huisdieren? De kans daarop is zeer klein. Wolven zijn erg schuw en zullen de mens zoveel mogelijk mijden. Loslopende honden zouden wel als indringer kunnen worden gezien, maar zolang hun baasjes dicht in de buurt blijven zal een wolf niet snel durven aanvallen.
Verder wordt Nederland te klein genoemd voor toppredatoren met territoria van honderden kilometers groot. En te dichtbevolkt met een te drukke infrastructuur. Dat deze wolf(?) aangereden gevonden werd, is wat dat betreft geen goed teken. Dat bewijst maar weer hoe belangrijk de realisatie van de EHS (Ecologische Hoofdstructuur) in Nederland is. De EHS zou een netwerk tussen natuurgebieden moeten vormen waardoor er meer uitwisseling tussen populaties plaats zou kunnen vinden. Hierdoor zal er meer genetische variatie zijn, wat leidt tot sterkere en gezondere populaties.
Is er wel voldoende voedsel voor een roedel wolven? Zouden ze niet voor overlast zorgen bij veeteelt? Er zijn in principe genoeg wilde prooien te vinden in Nederlandse natuurgebieden: zoals reeën, wilde zwijnen, konijnen en ratten. Als er toch problemen komen zijn daar altijd wel oplossingen voor te bedenken. In Saksen bijvoorbeeld zetten ze succesvol honden in om schapen tegen wolven te beschermen. Ook zijn er sensoren ontwikkeld die reageren op stress bij het schaap, maar die zijn nog in de testfase.
Naast actieve jagers zijn wolven ook aaseters. Tegenwoordig laat men al vaker kadavers van bijvoorbeeld herten liggen in de natuur. Hier komen onder andere vossen, gieren en raven op af. Soms wordt er een cameraval bij zo'n karkas gezet. Dat levert mooie beelden van soms zeldzame en schuwe dieren op (zie: www.dooddoetleven.nl). Misschien binnenkort ook foto's van Nederlandse wolven?

Meer weten? Kijk dan ook eens op de site van Wolven in Nederland

2 opmerkingen:

 1. Het kan echt zo zijn dat er wolven zijn in Nederland, Een boswachter heeft daar al sporen van gezien vlakbij waar de wolf van Luttelgeest was gevonden. Het idee vind ik zelf een beetje eng want stel je voor dat je een boswandeling maakt en oog in oog komt te staan met een wolf!!!!
  Mooi info Yvonne :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou wel spannend zijn!
   Die andere wolf in de buurt van Luttelgeest is nog niet zeker of dat ook echt een wolf was of toch een ander dier, maar het zou zomaar kunnen. We wachten af.
   Bedankt voor je berichtje :)
   Groetjes, Yvonne

   Verwijderen