27 december 2013

Dieren en vuurwerkangst

Oliebollen, appelbeignets, champagne en vuurwerk. De standaard ingrediënten voor een gezellige Oudejaarsavond! Maar dieren denken daar wellicht heel anders over. Vuurwerk kan bij dieren voor veel spanning zorgen. Sommige huisdieren kan het niet veel schelen (zo ging onze vorige kat gewoon buiten op het tuinbankje zitten en geamuseerd naar de lucht kijken), maar anderen kunnen compleet door het lint gaan!

Plaatje via PetShopBowl.co.uk

Hoe zorg je ervoor dat jouw huisdier niet in de stress schiet? Enkele tips:
 • houdt de gordijnen dicht en zet het geluid van de radio of tv wat harder
 • besteedt niet teveel aandacht aan het angstige gedrag maar doe alsof er niks aan de hand is
 • zet bijvoorbeeld een doos in de kamer waar de hond of kat zich onder kan verschuilen
 • biedt afleiding door middel van speelgoed en lekker eten
 • geef eventueel homeopathische kalmeringsmiddelen (o.a. verkrijgbaar bij dierenwinkels en dierenartsenpraktijken)

Voor vogelhouders is het elk jaar weer spannend of er in de volière slachtoffers zijn gevallen. Vogels kunnen door het geknal en de lichtflitsen in paniek raken en in het donker opvliegen. Zo kunnen ze zich gemakkelijk verwonden aan gaas, muren of andere obstakels. Daarom laten sommige volièrehouders een lichtje branden, zodat de vogels kunnen zien waar ze vliegen en weer veilig op hun slaapstok kunnen terugkeren. Bij ons thuis houden we het binnenhok echter zo donker mogelijk, omdat vogels in het donker over het algemeen rustiger blijven. We blinderen de ramen zodat de lichtflitsen van het vuurwerk niet zichtbaar zijn en zorgen dat het binnenhok goed afgesloten is om ongezonde vuurwerkdampen zoveel mogelijk buiten te houden. Vogels zijn door hun efficiënte ademhalingssysteem namelijk extra kwetsbaar voor luchtverontreiniging.

Maar wilde dieren hebben helaas niets aan deze acties. Die worden elk jaar weer opgeschrikt door onverwachte harde knallen, flitsen en ongezonde vuurwerkdampen! Op de site van de Universiteit van Amsterdam is de reactie van wilde vogels op vuurwerk duidelijk te zien: http://horizon.science.uva.nl/fireworks/
Is die verstoring nou echt nodig?

Ik wens iedereen een gelukkig en vuurwerkloos Oud & Nieuw!

6 opmerkingen:

 1. Heel goed dat je hier aandacht aan besteed Yvonne want de meeste dieren krijgen of hebben er gewoon een trauma van. Ik heb geen huisdieren meer maar ik weet wat het voor deze dieren kan betekenen.
  Ik ga je filmpje even kijken.
  Voor als ik je niet meer spreek: Alvast een heel fijn uiteinde en een machtig mooi nieuw begin :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Helma, jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar! :-)

   Verwijderen
 2. De dieren zitten nu weer bij te komen van de schrik. Wij hadden katten die trillend naar zolder kropen, waar de geluiden dan nog veel harder doorklonken... De poes, die we nu nog hebben, is oud en zo goed als doof. Die merkt het nauwelijks.
  Maar eigenlijk is het volstrekt ongecontroleerd vuurwerkgebeuren niet meer van deze tijd. Vervuiling op de grond en in de lucht om van gewonden en gestressten nog maar niet te spreken. Mooie, grote vuurwerkshows per gemeente? En persoonlijk vuurwerk verbieden?
  Maar een mooi en gezond 2014 gewenst voor jou en je dierbaren en veel inspiratie voor interessante blogs.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig is die gekheid maar 1x per jaar ;-)
   Jij ook het allerbeste voor 2014!
   Groetjes, Yvonne

   Verwijderen
 3. Van harte eens met Zem, echt uit de tijd dat vuurwerkgeknal. Vervuiling, geldverspilling, stress voor dieren en oude mensen, slachtoffers, het slaat echt nergens meer op. In vele landen om ons heen is vuurwerk door particulieren al verboden. Wanneer volgt Nederland? Groet en met terugwerkende kracht een gelukkig Nieuwjaar, ik heb je blog pas vandaag ontdekt. Ik zou je nog wel met goed fatsoen een gelukkig Chinees Nieuwjaar (van het Paard) kunnen wensen. Bij deze dan.

  BeantwoordenVerwijderen