7 december 2013

Stadsvogels staan vroeger op

Spreeuw door Sion Roberts
Is het niet heerlijk om wakker te worden van het geluid van vrolijk kwetterende vogeltjes?

Niet iedereen is het daarmee eens. Vooral in de lente en zomer, als het vroeg licht wordt en veel vogels hun best doen om hun territorium te verdedigen of vrouwtjes te lokken, hoor ik mensen weleens mopperen over te vroeg gewekt worden door vogelzang. Maar nieuw onderzoek laat zien dat vogels ook weleens last kunnen hebben van onze herrie!

In stedelijke gebieden beginnen vogels gemiddeld vroeger met zingen. Redenen daarvoor kunnen, naast lichtvervuiling, ook gezocht worden in geluidsoverlast, met name dat van verkeer. In het onderzoek werd gekeken naar het effect van het afspelen van verkeersgeluid 3 uur voordat de schemering intrad. Van de 6 onderzochte vogelsoorten begonnen er 2 eerder met zingen: spreeuwen en huismussen begonnen gemiddeld 20 minuten eerder dan op dagen waarop het verkeersgeluid niet werd afgespeeld.

Eerder was al bekend dat stadsvogels op een andere frequentie en op een luider volume zingen dan hun rurale soortgenootjes. Voorheen werd gedacht dat vogels in de stad hogere tonen zingen om het lage geluid van auto-motoren beter te kunnen overstemmen. Maar recent onderzoek wijst mogelijk naar een andere verklaring: merels blijken namelijk ook harder te kunnen zingen wanneer ze op een hogere toonhoogte zingen.

Hoewel veel diersoorten zich aardig hebben aangepast aan het leven in de stad, is het goed om stil te staan bij de gevolgen van ons hectische stadsleven voor de natuur. Aanpassingen zoals het gebruik van geluidsdempende materialen en het terugdringen van onnodige nachtverlichting zijn simpele oplossingen die kunnen bijdragen aan een verbetering van de leefomgeving voor mens en dier.

Referenties:
Arroyo-Solís et al. (2013) Experimental evidence for an impact of anthropogenic noise on dawn chorus timing in urban birds, Journal of Avian Biology, Vol. 44 (3):288–296. doi: 10.1111/j.1600-048X.2012.05796.x
Nemeth et al. (2013) Bird song and anthropogenic noise: vocal constraints may explain why birds sing higher-frequency songs in cities, Proceedings of the Royal Society B, Vol. 280 (1754) doi: 10.1098/rspb.2012.2798

9 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen Yvonne en ook best wel interessant!
  Bij mijn woning voor staat een hele rij bomen maar in 2 ervan (en natuurlijk pal voor mijn huis) zitten werkelijk 10-tallen kauwen en die beginnen ook echt heel vroeg te snateren!!!
  Heel leuk blog :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Yvonne, leuk blog heb je (ik ken het via Marieke)! Heb je wel eens wat voor Kennislink geschreven? Ik denk dat daar wel wat van jouw stukjes geplaatst zouden kunnen worden.

  groet,
  Susan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Susan,

   Wat leuk dat je een berichtje achter laat!
   Nee, voor Kennislink heb ik nog niets geschreven, maar ik zal eens een poging wagen. Bedankt voor de tip. Jouw blog is ook leuk trouwens!

   Groetjes, Yvonne

   Verwijderen
  2. Dank je, ik had deze hier moeten gebruiken, die is wat biologischer ;)

   Verwijderen
  3. Super! Die zet ik in mijn favorieten ;)

   Verwijderen
 3. Met het oog op dit weekend weer de zomertijd maar even gedeeld, goed artikel Yvon ! In mijn vriendenkring helaas niet veel mensen met Facebook, maar je weet nooit wie er toch leest hè :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, bedankt!! Vanavond is ook Earth Hour hè, dan gaat een uur lang het licht uit. Dan valt eigenlijk pas op hoeveel onnodige verlichting er 's avonds en 's nachts aan blijft.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 4. Inderdaad, het voelt erg dubbel als jij binnen de kaarsen aansteekt en buiten de straatverlichting gewoon aanblijft. Maar alle beetjes helpen denk ik dan maar...

  BeantwoordenVerwijderen