19 februari 2014

Dieren onder invloed

Misschien herinner je je mijn blog over Alcohol- & Drugsgebruik door dieren nog.
Hier nog twee voorbeelden van drugsgebruik in de natuur.

Jaguars
Dat veel huiskatten gevoelig zijn voor kattenkruid wisten we al. Maar hun grotere familieleden kunnen er ook wat van! Jaguars in Zuid-Amerika gaan actief op zoek naar de Caapi plant (Banisteriopsis caapi). Deze plant bevat stoffen met een hallucinerende werking. Bekijk onderstaand filmpje maar eens om te zien wat er gebeurt als ze kauwen op de bladeren van deze plant.


Dolfijnen
Ook dolfijnen hebben in hun leefgebied een manier gevonden om 'high' te worden. Documentairemakers van de BBC maakten voor het eerst opnamen van dolfijnen die leken te spelen met kogelvissen. Tijdens het spel voelt de kogelvis zich bedreigd en scheidt gifstoffen af. En juist daar is het de dolfijnen om te doen! Door de gifstoffen raken ze namelijk in een soort van trance. Vergelijkbaar met het voorbeeld van de maki's met miljoenpoten dus!


2 opmerkingen:

  1. Heel interessant, dat dieren ook wel eens een roesje opzoeken. We verkeren in goed biologisch gezelschap als menselijk dier met ons wijntje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Best wel bijzonder dat dieren dat ook gebruiken en kennelijk ook weten dat ze er even "high" van worden hihi..... De dolfijn snapte ik trouwens beter dan die van de jaguar.
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen