19 oktober 2014

Links- en Rechtshandigheid

Ongeveer 90% van de wereldbevolking is rechtshandig. Het is aannemelijk dat onze verre voorouders dezelfde voorkeur lieten zien. Zelfs foetussen van 12-15 weken oud bewegen hun rechterarm vaker dan de linker en zuigen het liefst op hun rechterduim. Dit wijst erop dat rechtshandigheid niet enkel een culturele oorsprong heeft. Ondanks de sterke voorkeur voor rechtshandigheid zijn de linkshandigen niet uitgestorven, wat suggereert dat linkshandigheid in sommige gevallen toch voordelen heeft.

Onderzoek
Momenteel loopt er een onderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen naar de verschillen tussen links- en rechtshandigheid. Zijn linkshandigen bijvoorbeeld creatiever, gezonder of beter in sport? Voor betrouwbare resultaten is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen (zowel links- als rechtshandigen!) de vragenlijst invullen. Je kunt nog meedoen met het onderzoek op: http://www.helpeenhandje.nl/

Dieren
Ook bij verschillende diersoorten is de voorkeur voor links of rechts getest. Bij de aan ons nauw-verwante chimpanzees, bonobo's en gorillas zien we eveneens een voorkeur voor rechtshandigheid, terwijl orang oetans juist voornamelijk linkshandig zijn.
De meeste padden gebruiken hun rechtervoorpoot om materiaal van hun kop te vegen. Zeeschildpadden begraven hun eieren vooral met hun rechterachterpoot. Papegaaien laten een voorkeur zien voor hun linkerpoot om voedsel mee op te pakken. Kippenkuikens gebruiken meestal hun rechterpoot om op een verhoging te stappen. En bij katten speelt geslacht een rol: katers gebruiken liever hun linkerpoot om snoepjes uit een pot te vissen terwijl poezen vaker een voorkeur hebben voor hun rechterpoot.

Verschil is wel dat de mate van voorkeur bij mensen veel sterker is dan bij dieren (90% vs. 60-70%). Waarom dat is weten we nog niet. Ik ben in ieder geval erg benieuwd wat voor resultaten dit grootschalige onderzoek gaat opleveren. Helpen jullie een handje mee?

Referentie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten