24 februari 2015

Een bijzondere grutto!

Hebben jullie de mooie documentaire over grutto's van Vroege Vogels gezien?
Mijn vriend zat in dezelfde periode in Portugal. Grutto's verzamelen zich sinds enkele jaren op de rijstvelden van de Extremadura om nog even op te vetten voor de trek naar het noorden en het begin van het broedseizoen. De meeste grutto's overwinteren in Afrika en vliegen dan met een tussenstop in Spanje en Portugal naar Nederland, Duitsland, Engeland en Scandinavië. Nederland is verreweg het belangrijkste broedgebied voor de grutto: zo'n 80% van alle Europese grutto's broedt in Nederland. Daarom is het zo belangrijk dat we de grutto blijven beschermen en ervoor zorgen dat er voldoende kuikens groot worden om de populatie in stand te houden. In de afgelopen 20 jaar is het aantal grutto's namelijk drastisch afgenomen met een daling van bijna 50%.

Het is best wel bijzonder dat trekvogels zich in grote getale verzamelen in de Extremadura. Deze enorme groep grutto's van tienduizenden vogels bestaat niet alleen uit Nederlandse grutto's (Limosa limosa), maar ook uit vele IJslanders (Limosa limosa islandica), een ondersoort van onze grutto. Onderzoekers reizen sinds enkele jaren ook af naar Portugal om de locaties van de grutto's in kaart te brengen, groepstellingen te doen, ringen af te lezen en enkele vogels te vangen voor zenderonderzoek.

Tijdens het speuren naar codevlagjes en kleurringen ontdekte mijn vriend een wel heel bijzondere vogel. Overwegend wit met een opvallende rode snavel. Tussen de grote groepen grutto's zitten wel vaker "vreemde" vogels, zoals goudplevieren, kemphanen en steltkluten. Maar deze witte was toch echt een grutto. Een grutto met een kleurmutatie!


Welke kleurmutatie is me niet helemaal duidelijk. In eerste instantie denk ik aan leucisme, vanwege de witte en donkere veren (in de witte veren wordt geen pigment gevormd terwijl in de donkere veren de melanine-productie normaal is). Maar het zou bijvoorbeeld ook de grijsmutatie kunnen zijn (alleen pheomelanine-productie is dan geblokkeerd en daardoor zijn roodbruine kleuren in het dier afwezig, maar donkerbruine veren zijn normaal gekleurd).

Hopelijk wordt hij (of zij) nog vaker gesignaleerd. Ik ben wel benieuwd of het lukt om een partner te vinden. Wie weet, volgend jaar nog meer witte grutto's?

Lees ook:
Kleurafwijkingen bij vogels
Gruttokuikens
Regendans voor weidevogels

Bekijk de aflevering van Vroege Vogels: Nederlandse grutto bedreigd 
Volg de gezenderde grutto's op Kening fan 'e Greide

4 opmerkingen:

 1. In de reacties Ramirezi is een discussie over verkleuringen:
  https://ramireziblog.wordpress.com/2015/01/22/stroopwafel-kauwtje/

  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb al heel wat grutto's gezien, nog nooit een albino-achtige, bijzonder dit bij jou te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dit is wel een hele bijzondere vogel. Bedankt voor je berichtje!

   Verwijderen