28 april 2016

Mimicry


Doen alsof je iets anders bent, het uiterlijk van een ander aannemen, dat is mimicry.

Vaak gaat het in de natuur om mimicry van Bates: een ongevaarlijk dier neemt het uiterlijk van een gevaarlijke soort over om zichzelf te beschermen. Een roofdier zal zich wel 2x bedenken voordat hij een giftig of op andere wijze gevaarlijk dier aanvalt. Denk bijvoorbeeld aan een zweefvlieg met de waarschuwingskleuren van een wesp. Maar ook de ogen op vlindervleugels die sterk lijken op de ogen van een uil of ander groot dier dienen om een roofdier af te schrikken.

Links: rups, rechts: slang (via Pinterest.com)


Verder kennen we mimicry van Müller: meerdere gevaarlijke soorten gebruiken eenzelfde uiterlijk. Als een roofdier onaangenaam kennis maakt met een dier dat "Pas op, ik ben giftig!"-kleuren heeft, dan zal hij andere dieren met diezelfde waarschuwingskleuren ook met rust laten. Als elke giftige soort andere waarschuwingskleuren zou gebruiken, moet het roofdier van elke soort 1 individu tegenkomen om te leren dat deze soort geen voedsel is, maar door mimicry van Müller is er maar 1 leermoment nodig en daar profiteren al die verschillende giftige soorten dan van.

Symula, R., Schulte, R., & Summers, K. (2001)


Het tegenovergestelde van mimicry van Bates bestaat ook, dat noemen we agressieve mimicry: roofdieren imiteren een ongevaarlijk uiterlijk om in de buurt van prooidieren te kunnen komen. Dat kan het uiterlijk van de prooidieren zelf zijn, of dat van een neutrale soort, of zelfs dat van een plant of rots. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de Steenvis (Synanceia verrucosa), een roofvis die lijkt op een steen.

Camouflage (onopvallend opgaan in de omgeving) wordt natuurlijk ook door ongevaarlijke prooidieren gebruikt om niet opgemerkt te worden door roofdieren.
Nachtzwaluwen zijn daarin wel de meesters.

Photo credit: Jolyon Troscianko

Spelletje doen? Kijk of je de nachtzwaluw kunt ontdekken op 20 foto's: Nightjar Game
Help de wetenschap, speel een spelletje! :)


Referenties:
NationalGeographic.com: The Caterpillar Defense
IFLScience.com: Small Birds are Scared Off by Fake Owl Eyes on Butterfly Wings 
Symula, R., Schulte, R., & Summers, K. (2001). Molecular phylogenetic evidence for a mimetic radiation in Peruvian poison frogs supports a Müllerian mimicry hypothesis. Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences, 268(1484), 2415-2421. (PDF)
Project Nightjar: http://nightjar.exeter.ac.uk


Photo credit: Jolyon Troscianko

2 opmerkingen:

 1. Leuk blog, vooral met het spelletje.

  Vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Rob!
   Je had het misschien al gezien, maar op dezelfde pagina kun je ook doorklikken naar de Nest Game; hetzelfde idee maar dan met eieren ipv vogels :)

   Verwijderen