17 november 2016

Bloedtransfusie tegen ouderdom?

Elizabeth (Erzsébet) Báthory was misschien zo gek nog niet!
Het verhaal gaat dat deze Hongaarse gravin (1560-1614) baadde in het bloed van jonge maagden omdat ze geloofde dat het als een verjongingskuur werkte.

En waarempel, recent onderzoek heeft aangetoond dat muizen zich jonger gaan gedragen en een beter geheugen hebben als ze bloedplasma van 18-jaar-oude mensen ingespoten krijgen. Het experiment was een vervolg op onderzoek waarbij een jonge en een oude muis aan elkaar genaaid werden zodat ze elkaars bloedsomloop deelden. Met dit soort onderzoek komen we natuurlijk nooit van het 'mad scientist'-imago af!

Geen idee hoe iemand op het idee komt om zo'n onderzoek uit te voeren, maar een interessante uitkomst is het wel. Bevat bloed van jonge muizen en 18-jarige-mensen misschien een stofje dat verjongend werkt? En kunnen we dat stofje dan isoleren, produceren en als medicijn aanbieden aan mensen met ouderdomsproblemen zoals Alzheimer?

Het eeuwige leven wordt door velen als een utopie gezien. De mens zal waarschijnlijk altijd op zoek blijven naar manieren om de negatieve effecten van ouderdom tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de mythe over 'De Fontein der Eeuwige Jeugd'; wie uit deze waterbron drinkt wordt weer jong.

Of het bloed van jongeren inderdaad een wondermiddel tegen ouderdom bevat, en of dat niet alleen bij muizen maar ook bij oudere mensen verjongend werkt, zal moeten blijken... Er zijn al wel anekdotische verhalen over positieve effecten van bloedtransfusies bij mensen, maar verder onderzoek is absoluut nodig. Laten we in ieder geval maar hopen dat dit bericht geen nieuwe "bloedgravinnen" inspireert.
NewScientist: Blood from human teens rejuvenates body and brains of old mice

1 opmerking:

  1. Met veel plezier geef ik regelmatig mijn donatie aan de bloedbank.
    Het geeft mijn een gezond en jong gevoel.

    Baden in andermans bloed zal ik nooit willen.

    Regenachtige groet,

    BeantwoordenVerwijderen